17 Mart 2009 Salı

Kariyer Kadınlarının Başına Gelmeyen Kalmadı!!!


Genç kariyer kadınları dikkat!!!

Özellikle kariyer kadınının muzdarip olduğu ve ‘orta yaş’ hastalığı olarak bilinen fibromiyaljiklerin arasına ‘gençler’ de katıldı.



Günlük hayatı nasıl etkiler?

Kişilerde iş kalitesini düşürür, dikkat ve algılamayı azaltır. Yaşam keyfinizi etkilediği için motivasyonu ve verimliliği düşürür. Amerika’da yapılan istatistiklerde; iş gücü kaybına yol açtığı için, maliyeti en yüksek hastalıklar sıralamasında, kalp hastalıklarının ardından ikinci sırada yer aldığı belirlenmiştir. Yani ekonomiyi, iş hayatını ve gündelik yaşamı olumsuz etkileyen fibromiyalji için ‘çağın hastalığı’ diyebiliriz.


Fibromiyaljinin nedeni nedir?

Nedeni tam olarak bilinmiyor. Daha çok hassas yapılı ve her şeyden çabuk etkilenen kişilik yapısındakilerde görülüyor. Mükemmeliyetçiler, işkolikler ve uygun olmayan çevresel faktörlerin olduğu ortamlarda çalışanlar (mimarlar, diş hekimleri, ofiste masa başı işi yapanlar, borsacılar, gazeteciler…) bu grubun içinde değerlendirilebilir.


Hastalık belirtileri nelerdir?

Hasta, ağrının bir yerden başlayıp bütün vücuduna yayıldığını ifade eder. Ağrı; yanıcı, sızlayıcı olarak tarif edilir. Uyku bozukluğu; çok uyuma, bazen uykusuzluk sonuçta derin olmayan ve dinlendirmeyen uykuyla birlikte kişinin duygu durumu bozulur. Yanıcı ağrılara bazen dengesizlik hissi, karın ağrısı ve tuvalete çıkma alışkanlıklarında değişiklik gibi şikayetler de eşlik eder.


Tanı nasıl konulur?

Bir hastaya fibromiyalji teşhisi koymak için; üç ay şikayetlerin ve belirtilerin devam etmesi gerekir. En az 12 noktada (ensede baş-boyun geçiş noktası, önde iman tahtasının yanı, omuz başları, dirsek dış yüzü, kürek kemiğinin iç yüzleri, bel kalça geçiş noktası, kalçada dış yan dış, diz iç kısımları vb.) ağrıya hassas olunması temel şarttır. Hastanın şikayetlerinin ve hikayesinin yanı sıra yapılacak tetkiklerle tanı konulur. Sık sık başka hastalıklarla karıştırılan fibromiyaljide, bu karışıklığı önlemek için yapılacak tetkikler büyük önem taşır.


KENDİNİZE UYGUN HOBİ VE SPORU KEŞFEDİN
Fibromiyaljik olmamak için ne gibi önlemler alabiliriz?



  • Hava koşullarına uygun giyinme

  • Havasız ortamlardan kaçınma

  • Hava akımları arasında kalmama

  • Sigaralı ortamlarda bulunmama

  • Stresten kaçınma, stresle mücadele yollarını öğrenme

  • Kendisiyle barışık yaşayabilmesi için gerekirse psikolog desteği almak

  • Sağlıklı beslenme

  • İş-dinlenme saatlerini uygun ayarlama

  • Çalışma ortamını düzenleme: Ergonomik koltuk, uygun yükseklikte masa, göz hizasında bilgisayar monitörü, dirseğin-kolun düşmesini engelleyen klavye gibi. Kendine uygun, gerçekten severek yapacakları ve relaks olabilecekleri hobiler edinmek

  • Kendine uygun sporu yapma

  • Yoga, yüzme, thai-chi ve tai-bo gibi ruh ve vücut bütünlüğü getiren aktiviteler yapmak

Bundan sonraki konumuz tai-bo... Haydi uzakdoğuya biraz yakınlaşalım...:) Tıklayın :)

2 yorum:

Adsız dedi ki...

Merhaba blog unuzu yeni keşfettim. İman tahtamızda ağrı yok henüz :) "Fibromiyaljinin" hastalıgını ilk defa duydum. Bu tür isimlerin para kazanmak amaçlı çıkarıldığını düşünüyorum. Özellikle iş hayatının stresinden yorulan kadınların koşarak para harcamalarını sağlamak amacıyla.Neden erkek mimarlar yakalanmıyorda sadece kadınlar.Depresyona alternatif yeni bir isimle uydurulduğunu ve g-sang,detoks,terapi merkezleri,spa,yoga, pilates gibi sömürü amaçlı olduğunu düşünüyorum. Mutluluk içimizde.. bkz ( www.ikkusun.blogspot.com)

Bir Rüya Gördüm dedi ki...

Bir sandalyede saatlerce otururken cam ekrana bakmak, bu esnada beyinimizde yer bulan ev-iş-eş-gelecek... çokgeninden hücrelerimizi ve sinir uçlarımızı koruyamamak gibi zor bir durumda günümüz çalışan kadını...
Zaman zaman yaşanan psikolojik veya fizyolojik darboğazlardan kaçınmak adına bu tür makaleleri okumakta fayda var gibi geliyor..
İçindeki mutluluk hiç eksilmesin dilerim...